Nadal és un moment màgic. Visquis a Islàndia, Estònia o als Estats Units, cada país té les seves tradicions de Nadal que permeten gaudir de moments únics. Però lluny de les típiques tradicions nadalenques d’entregar regals als éssers estimats o de cantar nadales, a cada país hi ha costums diferents. Creus que Nadal a Espanya és tradicional? Doncs para atenció a aquest article, on desgranem les tradicions de Nadal més curioses o inusuals que hi ha arreu del món.

D’on sorgeixen les tradicions de Nadal?

Moltes de les tradicions de Nadal s’originen en les celebracions paganes del solstici d’hivern. La idea de celebrar la llum i la renovació durant els dies més foscos de l’any s’ha incorporat a les festes nadalenques, on Nadal simbolitza l’arribada de la llum.

A més a més, cal tenir en compte que la narrativa central del cristianisme, el naixement de Jesús a Betlem, és el fonament de la celebració de Nadal. La data específica del 25 de desembre va ser elegida per coincidir amb festes paganes existents i facilitar la conversió de les comunitats paganes al cristianisme.

D’altra banda, a països com Alemanya, es creu que la tradició de l’arbre de Nadal va començar amb la decoració d’arbres amb pomes i altres adorns. La figura de Sant Nicolau, que al final es transformaria en Santa Claus, també té arrels en llegendes germàniques.

La literatura també ha tingut un impacte significatiu en la celebració de Nadal. Obres literàries com A Christmas Carol de Charles Dickens van contribuir a modelar la forma moderna de celebrar Nadal, centrant-se en la generositat, la família i l’esperit festiu.

Les celebracions més inusuals de Nadal

1- En patins cap a missa

A la capital veneçolana, Caracas, ha sorgit una tradició inusual. El matí de la vigília de Nadal, els carrers es tanquen al trànsit per permetre que les persones vagin a missa rodant sobre patins. Aquest esdeveniment festiu es coneix com “La misa del rollo”.

2- Amagar les escombres

A Noruega, la vigília de Nadal ve amb una superstició antiga. Per protegir-se de bruixes i esperits malèvols, la gent amaga totes les escombres i estris de neteja, evitant que els emprin uns éssers malignes.

3- Krampus, el protagonista

A les pintoresques regions alpines d’Àustria, la figura del Krampus forma part de les tradicions de Nadal. Aquest ésser mitològic, contrari a la benevolència de Sant Nicolau, espanta els nens desobedients amb cadenes i branques, i els recorda la importància de la bondat.

4- Monedes a la sopa

A Eslovàquia, la nit de Nadal presenta una tradició culinària única. Abans de gaudir de la sopa de peix, anomenada Kapustnica, s’amaga una moneda al plat. Qui trobi la moneda es procura bona sort i prosperitat per l’any entrant.

5- Teranyines a l’arbre de Nadal

A Ucraïna, els arbres de Nadal reben una decoració única: teranyines artificials. Segons la llegenda, una família pobra va trobar que les aranyes havien teixit unes teranyines molt maques a l’arbre el matí de Nadal. Aquesta decoració tan insòlita es considera un símbol de bona sort.

6- El Pare Noel fa surf

A Austràlia, on Nadal coincideix amb l’estiu, la imatge clàssica de Santa Claus es transforma. En lloc de muntat al trineu, se’l representa fent surf! Les platges s’omplen de persones que celebren la festivitat amb pícnics i activitats aquàtiques.

7- Salt del llit

A algunes regions d’Escòcia, és tradicional que els joves solters facin el “salt del llit” el matí de Nadal. Això implica saltar del llit i sortir corrents abans que surti el sol, simbolitzant alegria i bona fortuna.

Des de rituals amorosos fins a competicions festives, cada país aporta el seu toc únic a la celebració de Nadal. Sens dubte, ens semblin o no més estranyes que les nostres, totes aquestes tradicions nadalenques il·lustren la riquesa i diversitat cultural del món. Amb quina et quedaries?

Rocío González

Autor Rocío González

More posts by Rocío González
Necessites un pressupost de traducció?
Contacta'ns ara a través d'aquest formulari i t'enviarem, al més aviat possible, el teu pressupost de traducció professional sense cap compromís.