Quan arriba el novembre, els comerços de mig món treuen l’artilleria pesant per aconseguir les millors vendes de tota la temporada. És el mes previ a les compres nadalenques i una data destacada a tot el comerç: el Black Friday. El 2023, se celebra el 24 de novembre, però al contrari del que molts pensen, el Black Friday —o Divendres Negre— no se celebra de la mateixa manera a tot el món.

L’origen més desconegut del Black Friday

Ens hem de remuntar al segle XIX.I lluny d’estar relacionat amb el comerç, l’origen del famós Divendres Negre té a veure amb la Borsa, a Nova York. L’origen real tampoc no va ser al novembre, sinó al setembre: el 24 de setembre del 1869.

La fallida, l’origen de tot

Jay Gould i Jim Fisk, dos corredors de borsa de Wall Street, es van unir a Boss Tweed, un polític influent de Nova York, en un intent per dominar completament el mercat de l’or. Malgrat tot, el seu pla ambiciós va fracassar abruptament quan el preu de l’or va caure de forma sobtada, la qual cosa va resultar en la fallida de nombrosos inversors. Aquest episodi fosc es va conèixer com a «Divendres Negre».

Un partit de futbol

No obstant això, aquesta no és l’única teoria sobre l’origen del terme. Una altra explicació possible ens porta a la dècada de 1950, gairebé un segle després.El 1950, després del Dia d’Acció de Gràcies, s’havia de disputar un partit de futbol a Filadèlfia entre la marina i l’exèrcit. La gran afluència de persones a l’esdeveniment i les compres nadalenques van desembocar en el col·lapse de la ciutat.

En vista del caos regnant, nombrosos agents de policia es van veure obligats a treballar jornades extenuants de fins a dotze hores per mantenir l’ordre entre la multitud. Aquest dia va rebre el nom de «Divendres Negre» a causa de les difícils condicions laborals a què es van haver d’enfrontar els agents.

Amb el temps, diversos comerciants van començar a fer servir el concepte per referir-se a la gran afluència de compradors que inundava les botigues l’endemà d’Acció de Gràcies.Finalment, el 1966, el terme es va popularitzar encara més quan el va adoptar, amb el mateix significat, l’influent diari The New York Times.

Grans descomptes

El Black Friday, com l’entenem avui dia, no va cobrar rellevància fins ben entrat el segle XXI. Aquest esdeveniment, que es caracteritza per grans descomptes i una allau de compres, va debutar oficialment el 2003 quan gegants detallistes com Walmart i Sears als Estats Units van començar a oferir grans descomptes.

Des de llavors, any rere any, aquesta tradició ha anat arrelant profundament i ha esdevingut un fenomen tant en el comerç electrònic com a les botigues físiques. La popularitat ha arribat fins al punt que ha transcendit les fronteres del país i actualment se celebra a moltes parts del món.

Com se celebra el Black Friday a cada país

A la nostra agència de traducció estem acostumats a treballar amb empreses que busquen traduir el seu e-commerce de cara a aquesta data o fer el mateix amb els documents de màrqueting i comunicació per posicionar-se tan bé com sigui possible. Per això, amb el pas del temps, hem anat coneixent com se celebra aquesta data a diferents parts del món.

1- Estats Units

Als Estats Units, totes les botigues ofereixen descomptes significatius i generen unes cues enormes, que superen amb escreix l’afluència de compradors a qualsevol altre país. Sens dubte, aquí, els descomptes del Divendres Negre són insuperables. Països europeus com Espanya han intentat emular a poc a poc aquest format.

2- Regne Unit

Al Regne Unit, l’acceptació del Black Friday va ser inicialment complicada per la resistència cap a les influències culturals nord-americanes. Tot i això, amb la persistència de marketplaces com Amazon, es va acabar implantant aquesta jornada a la cultura britànica, encara que no es viu amb la mateixa passió que als Estats Units.

3- Llatinoamèrica

Si has ampliat el teu negoci a Hispanoamèrica, és crucial tenir en compte que no tots els països han adoptat aquesta festivitat.

A Mèxic, per exemple, aquesta jornada no es denomina Black Friday, sinó «El Buen Fin». Un cas peculiar és el de Colòmbia, on es diu Black Weekend i s’estén al llarg d’un cap de setmana complet, ja que el seu Black Friday se celebra al maig.

4- Índia

A l’Índia, les temporades de compres difereixen notablement de les nostres, per la qual cosa el Black Friday no té gaire reconeixement. Per als residents de la zona, un dels moments més destacats a l’àmbit comercial és el Dia de la Independència, celebrat el 15 d’agost. No obstant això, cal assenyalar que el Black Friday i el Cyber Monday estan arrelats principalment al sector del comerç electrònic al país.

Ara que ja saps com ho celebren arreu del món, no hi ha temps a perdre! Contacta amb nosaltres i t’ajudarem amb els continguts internacionals.

Rocío González

Autor Rocío González

More posts by Rocío González
Necessites un pressupost de traducció?
Contacta'ns ara a través d'aquest formulari i t'enviarem, al més aviat possible, el teu pressupost de traducció professional sense cap compromís.