Fins fa uns anys era impensable pensar que un robot es pogués comportar com un humà. I encara que avui dia els robots ens ajuden en una infinitat de tasques, això de pensar com un humà encara els costa: encara que estan fent progressos. Precisament, en l’àmbit de la traducció automàtica és on s’està avançant força gràcies a l’ús de la intel·ligència artificial i a la revisió i entrenament per part de traductors professionals.

Així aprèn a traduir la intel·ligència artificial

Els robots aprenen a fer tasques i processos de manera mecànica. Això vol dir que una persona els ensenya una sèrie de paràmetres i directrius i és el robot el que els ha de reproduir. Fins aquí, tot normal. I què passa quan el robot no disposa de l’aprenentatge necessari? Generalment, no et donarà una resposta adequada o no la que busques, si més no.

Perquè una traducció automàtica aconsegueixi bons resultats necessita, sens dubte, la intervenció humana. Les màquines no tenen un aprenentatge 100 % autònom si no tenen intervenció humana.

L’aprenentatge de la intel·ligència artificial és molt senzill: com més informació i patrons tingui el programari, més qualitat tindran les respostes. Com que es tracta d’intel·ligència artificial, aquest tipus de programaris va aprenent només gràcies a la retroalimentació que li proporciona la persona. Així, en l’àmbit de la traducció, la intel·ligència artificial aprèn a traduir textos d’un idioma a un altre basant-se en traduccions prèvies. D’aquesta manera s’entrena el sistema fins al punt que podeu analitzar la gramàtica i el vocabulari del text que s’hagi compartit amb ell prèviament.

Pot traduir amb coherència la IA?

Sí, però això no treu el fet que sigui una traducció automàtica, pensaràs. I tens raó. Tanmateix, aquests sistemes han avançat tant que els nostres traductors professionals els poden entrenar perquè siguin capaços de produir textos coherents sigui la temàtica que sigui.

L’entrenament constant de la IA facilita que el programari corregeixi possibles errors i aprengui a construir textos tan coherents com sigui possible. Per exemple, uns textos més mecànics, com poden ser els llibres d’instruccions, podrien obtenir resultats òptims fent servir aquest tipus de sistemes, encara que quan es tracta de textos que s’utilitzaran de cara a l’exterior, sempre s’aconsella la postedició humana amb la finalitat de detectar possibles errors generats per la màquina.

Passa el mateix quan es tracta de textos artístics o que contenen matisos culturals que una màquina no pot comprendre. No hem d’oblidar que, encara que un professional hagi ensenyat a la màquina, aquestes no deixen de ser això: simples màquines, per la qual cosa hi haurà matisos culturals o figuratius que, amb tota probabilitat, no comprendran.

Quan fer servir la traducció automàtica i quan no

Tendències de la traducció automàtica

Encara que molts no ho vulguin reconèixer, la traducció automàtica és una cosa que cada cop s’utilitza més. És més ràpida quan es necessita un text de forma urgent, és més econòmica i, aparentment, es va polint a poc a poc.

A la nostra agència de traducció hem implementat ja un sistema de traducció conegut com a HumanAI+. És un sistema de traducció automàtica amb intel·ligència artificial propi que estem entrenant i perfeccionant. Als nostres clients els recomanem fer-lo servir sempre amb la postedició humana, és a dir, que un cop el nostre sistema de traducció automàtica hagi traduït el text, un traductor professional el revisi per assegurar que el resultat final sigui perfecte. És un sistema més ràpid i que abarateix costos. Però sense oblidar mai que a la perfecció hi ha la clau d’una bona traducció, per la qual cosa la intervenció humana és necessària tant sí com no.

Rocío González

Autor Rocío González

More posts by Rocío González
Necessites un pressupost de traducció?
Contacta'ns ara a través d'aquest formulari i t'enviarem, al més aviat possible, el teu pressupost de traducció professional sense cap compromís.