La lletra Ø és la segona protagonista de la nostra petita sèrie d’articles dedicats a les lletres curioses (des del punt de vista del nostre alfabet, clar).

La lletra rodona Ø és una vocal ben coneguda pels lingüistes i que forma part de llengües escandinaves com el feroès (parlat actualment a les illes Fèroe i a Dinamarca), el danès i el noruec.

Tot i que els nadius d’aquestes llengües saben molt bé com es pronuncia, els experts no es posen gaire d’acord pel que fa a quin so “estranger” se li assembla. Per buscar una similitud fonètica, podríem dir que “sonaria” com “hurt” en anglès o “cœur” en francès.

10 curiositats sobre la lletra Ø:

  1. Sabies que la lletra Ø també formava part de l’antic vocabulari d’una de les llengües oficials d’Espanya, el basc?
  2. Aquesta lletra és una de les 8 vocals del noruec: a, i, i, o, o, æ, ø, å. És una vocal anomenada feble i forma part de paraules tan utilitzades com, per exemple, dør (porta).
  3. La lletra Ø forma part del nom artístic de la cantant danesa Karen Marie Ørsted: , una paraula nòrdica que podríem traduir com “verge”.
  4. En danès la lletra Ø és també una paraula que significa “illa“.
  5. En català manuscrit, sovint s’utilitza aquesta lletra amb el simple objectiu de diferenciar la lletra O del número 0 (zero).
  6. 6. En els mosaics romans s’utilitzava aquesta lletra per simbolitzar els gladiadors que passaven a millor vida.
  7. En matemàtiques s’utilitza aquesta lletra com a símbol de l’anomenat conjunt buit (recordes les classes de mates?)  😉
  8. En els dibuixos d’especejament de peces mecàniques, la lletra Ø s’utilitza per simbolitzar el diàmetre.
  9. En immunologia (la branca de la bioquímica que s’ocupa d’estudiar el sistema immunitari), s’utilitza com abreviatura per unes cèl·lules anomenades macròfags.
  10. Per escriure la lletra Ø majúscula en els teus documents has de prémer Alt + 0216, si prefereixes una ø minúscula, prem simultàniament Alt + 0248.

 

Coneixes alguna curiositat més sobre la lletra Ø? Ens lexpliques?

 

Marketing

Autor Marketing

More posts by Marketing
Necessites un pressupost de traducció?
Contacta'ns ara a través d'aquest formulari i t'enviarem, al més aviat possible, el teu pressupost de traducció professional sense cap compromís.