Viatjar ens enriqueix i ens fa més savis. A qui no li agrada agafar la maleta i perdre’s a un lloc remot (o no tan remot)? Tot i això, quan un viatge es produeix fora de les fronteres del propi país, ens exposem a haver d’adaptar-nos als costums del lloc en qüestió. Saps quins són els xocs culturals més freqüents que pateix un espanyol a l’estranger? A la nostra agència de traducció hem posat fil a l’agulla i te’n parlem avui!

Xocs culturals per països

Mèxic

Si alguna cosa segur que saps de Mèxic és que el menjar és picant. Però potser hauràs de viatjar cap allà per comprovar in situ que el xili no és exclusiu del plat principal. Els mexicans posen xili a tot arreu: a la fruita, a les crispetes, als dolços, al gelat… Així doncs, si viatges a Mèxic, molt de compte amb els menjars, sobretot si no t’agrada el picant.

Estats Units

Al país nord-americà un dels xocs culturals més grans als quals s’enfronten els espanyols té a veure amb les propines. Els usuaris han de deixar propines sempre que consumeixin en un bar o restaurant. Es recomana deixar sempre un 15 % del total i se sol afegir al final del tiquet. El motiu? Part del sou del cambrer ve de les propines rebudes.

Japó

Al Japó s’eleva al nivell màxim l’atenció al client. De fet, és possible que ens sentim aclaparats per aquesta dedicació, perquè no hi estem gaire acostumats. Des del moment en què s’entra a qualsevol botiga, el servei ens rep amb una càlida benvinguda, ens recorda en veu alta les ofertes del dia i ens agraeix cada cop que passem pel seu costat al passadís, fins i tot quan pensem que no ens han vist.

Països Baixos

Un xoc cultural comú que els visitants poden experimentar als Països Baixos és el caràcter franc i directe de la comunicació. A la cultura neerlandesa, es valora l’honestedat i la transparència, i les persones expressen les seves opinions sense embuts.

Costums espanyols que criden l’atenció a l’estranger

Espanya és una destinació molt atractiva per a molts estrangers gràcies al clima, la gastronomia i l’ambient festiu. Tot i això, també hi ha algunes coses que poden sobtar o ser difícils d’entendre per als nouvinguts.

Salutació amb dos petons

A Espanya, és habitual saludar les persones amb dos petons, un a cada galta, encara que no coneguem la gent. Això pot sorprendre o incomodar els estrangers acostumats a donar la mà o mantenir una distància personal més gran.

Horaris de menjar dilatats

Els espanyols tenim uns horaris de menjar molt diferents dels d’altres països. El dinar acostuma a ser entre les 14.00 i les 16.00, i el sopar entre les 21.00 i les 23.00. Això pot ser un problema per als expats que tenen gana abans o no troben restaurants oberts quan volen menjar.

Tancament de botigues al migdia

Una altra conseqüència dels horaris espanyols és que moltes botigues i negocis tanquen durant unes hores al migdia, normalment entre les 14.00 i les 17.00. Això és perquè és el moment de fer el menjar més important del dia i de descansar una mica. Tot i això, per als estrangers pot ser frustrant no poder comprar o fer gestions en aquest moment.

Obertura tardana de les discoteques

Els espanyols també tenim fama d’estar desperts fins tard i de sortir de festa fins a altes hores de la nit. Les discoteques són un dels llocs més populars per divertir-se, però no obren fins a la una o les dues de la matinada, quan a altres països ja estarien tancant. Això pot ser xocant per aquells que no estan acostumats a aguantar tant de temps desperts o prefereixen sortir més aviat.

Què t’han semblat aquests xocs culturals? En coneixes més? Segueix-nos a les xarxes socials i escriu-nos amb altres xocs culturals que coneguis!

Rocío González

Autor Rocío González

More posts by Rocío González
Necessites un pressupost de traducció?
Contacta'ns ara a través d'aquest formulari i t'enviarem, al més aviat possible, el teu pressupost de traducció professional sense cap compromís.