Hi ha ciències que no són exactes i quan es tracta de comptar països passa una mica això Determinar amb precisió què és i què no és un país no és gens fàcil. Hi ha entitats amb ple reconeixement internacional i d’altres que no en tenen. Aquesta complexitat geopolítica fa que la xifra de països variï segons la font que es consulti, i oscil·la entre 193 i 215. En aquest article provarem de posar una mica de llum per saber quants països hi ha al món.

Cuántos países hay en el mundo

Què és un país?

Abans de llançar-nos a comptar països, és fonamental definir què entenem per país. La Convenció de Montevideo sobre Drets i Deures dels Estats de 1933 estableix que un Estat ha de reunir quatre requisits essencials:

  1. Població permanent: El territori ha d’estar habitat per un grup de persones de manera estable.
  2. Territori definit: L’Estat ha de tenir un territori delimitat amb fronteres precises.
  3. Govern: L’Estat ha de tenir un govern propi que exerceixi autoritat sobre el territori i la població.
  4. Capacitat de relacions internacionals: L’Estat ha de ser capaç d’establir relacions diplomàtiques amb altres Estats.

Aquests criteris, però, no sempre s’apliquen de manera estricta, cosa que genera debats i controvèrsies sobre la condició d’Estat d’algunes entitats.

Países en el mundo

Els països del món, segons l’ONU

L’organització de les Nacions Unides (ONU) és un referent clau per abordar aquesta qüestió. Des de la seva creació el 1945, el nombre de membres ha augmentat de 51 a 193, i Sudan del Sud és l’última incorporació el 2011. A aquesta llista se sumen Palestina i la Santa Seu com a observadors no membres, amb presència i veu, però sense dret a vot a l’Assemblea General.

Tot i que l’ONU estableix 195 països, la geopolítica entra en joc. Alguns membres de l’ONU no reconeixen Palestina com a estat sobirà, cosa que redueix la xifra a 194 per a molts.

La xifra de països puja als 200. Aquest és el motiu.

El Comitè Olímpic Internacional (COI) amplia la llista a 204 països, xifra que podria augmentar a 206 si s’inclou Corea del Nord i Guinea-Conakry. La Federació Internacional de Futbol Associació (FIFA) compta amb 211 federacions, mentre que la Federació Internacional de Bàsquet (FIBA) n’eleva la xifra a 215.

I què diuen les organitzacions agrícoles i financeres?

L’Organització Mundial per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) reconeix 194 països membres, dos associats i una organització membre (la Unió Europea). El Fons Monetari Internacional (FMI) està integrat per 184 països, mentre que l’Organització Internacional del Treball (OIT) té 187 països. L’Organització Mundial del Turisme (OMT-UNWTO) té 160 estats membres, sis membres associats i dos observadors.

Països que són als llimbs

I què passa amb Kosovo, Gibraltar, Taiwan o el Sàhara Occidental? Aquests territoris es troben en uns llimbs geopolítics, amb reconeixement internacional limitat o inexistent. La seva inclusió a la llista de països dependrà de la definició que s’adopti i de la perspectiva de cada organització.

Així que, ja ho saps, no hi ha una xifra exacta ni general de països al món. Tot i que la veritat és que sabem que no arriben als 300.

Rocío González

Autor Rocío González

More posts by Rocío González
Necessites un pressupost de traducció?
Contacta'ns ara a través d'aquest formulari i t'enviarem, al més aviat possible, el teu pressupost de traducció professional sense cap compromís.