En què s’assembla un idioma a un ésser humà? En què neix, creix, es desenvolupa i, de vegades, mor. Per sort, els idiomes vius van canviant i incorporant nous termes per adaptar-se als canvis que es produeixen en la societat, en els éssers humans que els utilitzen. Però t’has preguntat mai qui inventa les paraules? Avui esbrinarem l’origen de tres paraules inventades que van canviar en certa forma el món que avui coneixem.

Robot (robot també en català)

La majoria de nosaltres pensem que va ser el genial Isaac Asimov qui va inventar aquest terme, però no. Realment la paraula va néixer de la ploma d’un dramaturg txec gairebé desconegut anomenat KarelCapek (1890-1938). Capek va encunyar el terme “robot” en la seva obra R.U.R (Robots Universals Rossum, 1920). Molts lingüistes opinen que “robot” és una derivació de la paraula txeca “robota”, que podríem traduir com “servent” o “treball dur i penós”.

Utopia (utopia en català)

El terme “utopia” va ser inventat pel sant Thomas More per al llibre que en llatí rebria el nom de Libellus… De optimo reipublicaestatu, deque nova insula Vtopiae (Llibre de l’estat ideal d’una república en la nova illa d’Utopia).

Més coneguda simplement per “Utopia”, l’obra mestra que More va escriure l’any 1516 girava al voltant d’una illa utòpica (mai millor dit) en la qual vivia una societat idíl·lica, pacifista i que compartia de forma igualitària els fruits de la feina en comú.

Cyberspace (ciberespai en català)

Els amants de la bona ciència ficció saben que el terme “ciberespai” va aparèixer per primera vegada al conte Johnny Mnemonic, escrit per William Gibson l’any 1981.

Gibson desenvoluparia aquesta paraula en la seva famosa trilogia Trilogía del Sprawl o Trilogía del ciberespacio, en castellà, formada per  Neuromante, Conde Cero i Mona Lisa acelerada. La RAE defineix ciberespai com “àmbit artificial creat per mitjans informàtics” i no hi ha dubte que, 30 anys més tard del seu naixement, està més de moda que mai, oi?

Què t’ha semblat? Coneixies l’origen d’aquestes tres paraules?

 

Rocío González

Autor Rocío González

More posts by Rocío González
Necessites un pressupost de traducció?
Contacta'ns ara a través d'aquest formulari i t'enviarem, al més aviat possible, el teu pressupost de traducció professional sense cap compromís.