languages

Per què hi ha idiomes que desapareixen?

El títol d’aquest article segurament t’haurà dut a replantejar-te si és possible que un idioma s’extingeixi o desaparegui. Pot semblar una mica utòpic, però la veritat és que sí. Hi ha idiomes o, millor dit, llengües, que existien fa milers d’anys i que ara ja no hi són. Això no és cap fet aïllat ni una cosa que es comenci a estudiar ara; l’ONU va començar a parlar-ne l’any 1994 amb la publicació del “Llibre vermell de les llengües amenaçades”, en què es mostra quines llengües estan amenaçades, on es parlen i quin és el seu grau de vitalitat.

Per a què ens serveix saber si una llengua ha desaparegut? Doncs principalment per conèixer la situació de les llengües a la resta de món. Això vol dir que l’anglès o el francès desapareixeran? No. Encara donaran molta guerra tots dos, així que si vols traduir els teus documents a algun d’aquests idiomes, pots encarregar-nos la traducció sense problemes.

Quan mor una llengua

La mort d’una llengua és un procés natural. Cal recordar que per idioma s’entén la llengua, perfectament desenvolupada, d’un país o comunitat. De fet, la mort d’una llengua no es produeix quan mor l’últim parlant, sinó quan ho fa el penúltim, ja que se sobreentén que una llengua és una eina de comunicació que, evidentment, necessita d’algú amb qui parlar-la. I és que, encara que sembli sorprenent, hi ha idiomes que només parla el 4 % de la població.

Quins són, doncs, les causes perquè una llengua desaparegui? S’estima que la fam, les migracions i les malalties són els motius principals de la desaparició d’una llengua. Es pot fer alguna cosa que n’eviti la desaparició? Doncs sí, tot i que, com sempre, això ha de partir de la política, ja que les polítiques educatives que incloguin l’estudi de determinats idiomes o llengües per preservar-ne la conservació o, per exemple, elaborar gramàtiques o llibres sobre aquests idiomes seria també una solució apropiada per preservar-los .