L’espanyol és el quart idioma més dominant i un dels més parlats al món. És un idioma romanç i més de 360 milions de persones al món el parlen com a llengua materna.

La majoria de les persones assumeixen que Espanya té el nombre més gran de parlants d’espanyol al món, ja que és el seu idioma oficial. Això, però, no és cert. És el seu idioma, sí, però no tenen la majoria dels parlants. A principis del segle XXI, Mèxic tenia el nombre més gran de parlants d’espanyol, seguit de prop per Colòmbia, Argentina, Estats Units i Espanya. Tots aquests i molts altres països parlen espanyol, però no ho fan de la mateixa manera pel que fa a pronunciació i gramàtica. La majoria d’aquests països parlen una variant de l’espanyol anomenada dialecte.

L’idioma espanyol té nombrosos dialectes distribuïts arreu del món. La majoria dels dialectes són el resultat de la influència de l’espanyol per un altre idioma.

Com es distribueix l’espanyol?

L’espanyol es distribueix de la manera següent. És un idioma oficial a 18 països. El nombre estimat de parlants d’espanyol varia a cada país; Mèxic en té aproximadament 110 milions; Colòmbia, 41 milions; Argentina, 40 milions; Espanya, prop de 50 milions; Perú, 26 milions; Veneçuela, 27 milions, i Bolívia, Cuba i molts altres països, menys de deu milions de parlants.

Aquestes xifres inclouen tant els parlants nadius com aquelles persones que parlen espanyol com a segona llengua. Hi ha una gran quantitat de contingut i llocs de feina per a la traducció professional de l’anglès a l’espanyol cada dia.

Aquest número explica per què l’espanyol té tants dialectes. A cadascun dels països esmentats, i en molts altres que no hem esmentat, l’espanyol no és l’únic idioma, la qual cosa influeix en la seva evolució.

Els dialectes de l’espanyol

1- Castellà

Aquest és l’idioma oficial d’Espanya. Es parla al nord i al centre d’Espanya, cosa que el converteix en el dialecte més popular al país. És el més àmpliament conegut i parlat de tots els dialectes que hi ha al món. Amb aquest dialecte, hi ha diferents conjugacions verbals en comparació amb el mateix idioma en altres països de parla hispana.

El dialecte castellà utilitza la forma verbal «vosotros» (vosaltres). El dialecte castellà també fa servir el subjuntiu imperfecte per parlar de la incertesa.

Podem afirmar amb confiança que el dialecte castellà és on va començar l’espanyol. La majoria de les persones el coneixen com l’espanyol original.

2- Andalús

Des del nord d’Espanya, ens desplacem al sud d’Espanya, on es parla el dialecte andalús en aquesta regió, Andalusia. És el segon dialecte més popular després del castellà, però en difereix de forma significativa. Les diferències respecte al dialecte del nord d’Espanya inclouen la diferència entre el parlar papissot (ceceo) i també la pronunciació de la c [castellana] com una s (seseo), l’aspiració de la consonant «s» al final d’algunes paraules, l’elisió de les consonants «d» i «r», i l’omissió de consonants finals. Amb totes aquestes característiques, el resultat és un so més suau i fluid en comparació amb altres dialectes.

3- Caribeny

És un dialecte que es parla a països com Cuba, la República Dominicana i Puerto Rico. Encara que puguin tenir altres dialectes propis, els parlants d’espanyol els agrupen tots sota el terme «espanyol caribeny». Es pot notar que no són gaires els aspirants a aprendre espanyol que s’afanyen a visitar la majoria d’aquests països per aprendre l’idioma. Aquest dialecte es caracteritza per la rapidesa a l’hora de parlar.

Un bon exemple és com els parlants de caribeny ometen la «d» al final de moltes paraules. En lloc de pronunciar la paraula «mitad», diuen «mita». També tendeixen a ometre el so «s» al mig i al final de les paraules.

4- Dialectes d’Amèrica Central o Mèxic

Per sorprenent que sembli, Mèxic és el país de parla hispana més gran del món. Això l’ha convertit en el cor del cinema i els mitjans de comunicació en espanyol.

La bona notícia sobre el dialecte és que es considera el més fàcil d’aprendre i entendre, així com de parlar. Els aprenents d’idiomes estan més ben preparats per aprendre espanyol a partir de qualsevol d’aquests dialectes en comparació amb els altres. Aquests dialectes tenen pronunciacions clares i generalment no tallen les paraules, com hem vist en altres dialectes.

5- Riu de la Plata

La regió de la conca del riu, que abasta Uruguai i Argentina, és on domina aquest dialecte. La diferència principal entre aquest dialecte i altres dialectes de l’espanyol és l’entonació dels parlants. Ha rebut una forta influència de l’italià i, per tant, el dialecte sona més italià en comparació amb l’espanyol.

6- Canari

Aquest és un dialecte conegut principalment a les Illes Canàries, que són part d’Espanya, i és gairebé similar a l’espanyol del Carib. Aquest dialecte es caracteritza per la pronunciació de la lletra «h» i l’elisió de consonants aspirades «s». El dialecte va sorgir a causa de la forta influència portuguesa, ja que Portugal va intentar colonitzar totes les illes.

A la nostra agència de traducció no deixem de sorprendre’ns de la capacitat que tenen els idiomes per adaptar-se a les característiques de la seva gent. A tu també et passa?

Rocío González

Autor Rocío González

More posts by Rocío González
Necessites un pressupost de traducció?
Contacta'ns ara a través d'aquest formulari i t'enviarem, al més aviat possible, el teu pressupost de traducció professional sense cap compromís.