bandera española en una mesa

5 curiositats del l’espanyol que no coneixes

Tant si ets espanyol com si l’estàs aprenent actualment, segur que ja sabràs que és un idioma que es parla en molts països de l’hemisferi occidental i, concretament, a Espanya i als països llatinoamericans. Però hi ha algunes curiositats d’aquest idioma que segur que desconeixes. Te les expliquem!

  • L’espanyol és l’idioma dominant en l’hemisferi occidental

Amb 329 milions de parlants nadius que el parlen com a primer idioma, aquest idioma llatí és el tercer més parlat al món després del xinès (1.200 milions) i l’anglès (328 milions). S’està estenent ràpidament en comparació amb altres idiomes. Per 2050, prop de 600 milions de persones parlaran espanyol.

  • L’espanyol es parla, com a mínim, a 44 països

L’espanyol el parlen un mínim de 3 milions de parlants de primer idioma en 44 països, la qual cosa el converteix en el quart idioma més parlat geogràficament després de l’anglès (112 països), el francès (60) i l’àrab (57).

  • L’espanyol és part de la família de llengües indoeuropees

L’espanyol és membre de la família de llengües indoeuropees, que parla més d’un terç de la població mundial. Altres membres d’aquesta família d’idiomes inclouen francès, anglès, alemany, els idiomes eslaus, els idiomes escandinaus i diversos idiomes indis. L’espanyol també s’inclou en la subcategoria d’una llengua romànica, un petit grup familiar de llengües que inclou portuguès, francès, català, italià i romanès.

  • L’espanyol es remunta al segle XIII

Els experts no han pogut determinar el segle exacte en què el llatí castellà de la regió centre-nord d’Espanya es va convertir en espanyol. No obstant això, hi ha acord en què les lleis aprovades pel rei Alfons al segle XIII per establir el castellà com un idioma oficial diferent de govern van ajudar a donar forma a l’idioma. Quan Colom va viatjar a les Amèriques l’any 1492, la seva versió de l’espanyol havia evolucionat fins al punt en què els castellanoparlants d’avui dia es podrien entendre fàcilment.

  • Mèxic és el país hispanoparlant més gran

Amb una població de més de 121 milions de persones que parlen espanyol, Mèxic és geogràficament el país de parla hispana més gran. Amb gairebé 53 milions de persones, Estats Units alberga la segona població de parla hispana més gran de món, seguida de Colòmbia, Espanya i Argentina.