imagen de arbol en primavera y otoño

Com frenar el canvi climàtic amb la traducció professional

Als ecologistes els amoïna molt el canvi climàtic i, des de fa alguns anys, als polítics també. Cercar la fórmula perfecta per frenar-lo ha estat objecte de debats internacionals, tot i que encara no s’ha trobat. En aquest àmbit, sembla que la traducció professional té una funció molt discreta, però quan es tracta del diàleg internacional, la traducció i la interpretació són els ponts que fan fluir la comunicació que busca solucions al canvi climàtic.

La traducció professional ha aconseguit que dirigents de països molt diferents se sentin a la mateixa taula a debatre i negociar mesures per frenar el canvi climàtic. Sabem que és gairebé impossible aconseguir que totes les nacions de la Terra es posin d’acord en el mateix. No obstant això, les paraules que fem servir en els debats sobre el canvi climàtic influeixen en la nostra comprensió i percepció d’aquest problema mediambiental. Si aquest és el cas, com pot la traducció ser part de la solució? Descobrim-ho.

De l’escalfament global al canvi climàtic

La forma en què triem el nostre idioma en la comunicació sobre el canvi climàtic pot canviar la forma en què es percep aquest problema. Un molt bon exemple és veure que el terme “escalfament global” s’ha anat reemplaçant progressivament per “canvi climàtic”.

El terme “canvi climàtic” reflecteix el consens científic en la ciència ambiental que l’augment dels gasos d’efecte hivernacle causarà diversos problemes en l’entorn que no es limitaran només a l’augment de les temperatures i a l’augment del nivell de la mar.

Problemes mediambientals i paraules

Moltes organitzacions ambientals reconeixen la realitat d’ajustar el llenguatge i l’elecció del vocabulari mentre es comuniquen amb diferents parts interessades. El canvi climàtic i la ciència ambiental en general és un camp amb una terminologia molt específica. Però com deixa clar l’ecolingüística i la localització, l’elecció de les paraules afecta l’èxit general dels esforços de comunicació sobre el canvi climàtic. Per això, la tasca del traductor professional pot ajudar a compartir històries locals, problemes i possibles solucions que ajudin a frenar el canvi climàtic.